Ask another way

Igår inledde vi en ny inläggs-serie. HÄR kan du läsa första delen som handlar om den omtalade piskan. 

Men vad ska du då göra ifall din häst inte förstår dig? 
Om din häst inte förstår vad du ber den om så ÄR det okej att öka trycket, med handen eller med din förlängda arm. Detta för att förtydliga lite extra. MEN att slå hästen är inte okej, du får öka trycket men inte på ett smärtsamt sätt. Se till att lär dig skillnaden.
Om hästen ändå inte förstår fast du försöker göra det tydligare då är det du som måste bli mer kreativ. Ställ frågan på ett annat sätt, förklara annorlunda tills du hittar ett sätt som din häst förstår. När du får din häst att göra det du ber den om så måste du berömma den omedelbart och MYCKET. Får hästen mycket beröm så får du en arbetsvillig häst som ser fram emot träningen eftersom att det är roligt.

Låt oss jämföra med oss människor för att förtydliga:
Tänk dig ett helt klassrum med elever och en lärare som går igenom en ny räknemetod i matte. Läraren skriver på tavlan samtidigt som han pratar kring det han skriver. Ändå finns det alltid någon/några elever som inte riktigt förstår allting. Eleven frågar och läraren ger en ANNAN tydligare förklaring. Men tänk er att eleven inte kan fråga och läraren upprepar samma sak gång på gång i hopp om att eleven ska förstå och skriva/säga rätt svar. Eleven blir stressad för att denne inte förstår vad som menas, det blir en obehaglig situation och en otrolig förvirring och en otrygghet. Eleven får en klump i magen till nästa mattelektion.
Förklarar läraren istället på ett annat sätt och eleven får en chans att göra rätt och får därefter beröm när denne förstår, då blir lektionen roligare och inte alls lika obehgalig. Eleven behöver inte ha en klump i magen till nästa lektion. 

question

Så kom ihåg:
♥ Dumförklara aldrig din häst, tänk istället ut ett annat sätt för att underlätta och hjälpa din häst.
♥ Beröm hästen massor när denne förstår, låt den veta att den är duktig! 

blogstats trackingpixel

11 reaktion på “Ask another way

  1. Precis, jätte jobbigt. Min ponny Capella har juh hovröta som börjat försvinna (peppa peppa) Och hoppas det försvinner snart och försöker ha henne i dom ”bästa” hagarna som inte blir så leriga.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>