Att rida ut själv

läsarfrågarubrikFick en fråga igår bland kommentarerna av fagelviksnybacka.se:

Jag ska börja rida ut med min häst själv nu. Har inte haft honom så länge och har inte hittat modet till det än (unghäst, sent tagen). Har promenerat honom endel.. Men vad ska jag tänka på för att få ut det bästa av det??

_______________________________________________________________________

Svar: Om häst eller ryttare är osäker vid uteritt kan det bli otroligt farligt då det kan uppstå allvarliga olyckor vid osäkerhet. Jag har tre tips att ge dig, lite beroende på vad du har för förutsättningar.

1. Det bästa tipset jag kan ge dig är att ta sällskap av någon, gärna någon som har en lugn och trygg häst som kan gå först. Om du har en annan snäll häst framför dig så kan man lätt styra in i rumpan på hästen framför om sin egna häst skulle vilja gå för fort eller springa iväg.

2. Om det inte är möjligt att ta sällskap av ett annat ekipage eller du faktiskt vill kunna rida ut själv med din häst så kan jag rekommendera att du kanske har någon som går på marken bredvid först eller kanske bakom. Om någon är med så blir man automatiskt lite lugnare själv av att veta att du inte är själv OM det skulle hända något.

3. Ifall du inte heller har någon som kan gå bredvid så skulle jag välja att rida ut på vägar som jag kände mig trygg på. Vägar som kanske inte har så mycket trafik eller ingen trafik alls. Där man bara kan koncentrera sig på sin ridning. Jag skulle även se till att försöka stärka mitt självförtroende. Skritta först, kanske bara en kort runda efter ett ridpass på ridbanan för att sedan utöka den skrittrundan för varje dag. När du känner att det går bra och känns säkert så skulle jag börja lägga in några få travsteg (fortfarande efter ett ridpass) och utöka det i den takt man känner att det känns bra. 

Detta skulle jag undvika om jag var osäker:
– Trava eller galoppera på hemvägen. De allra flesta hästar blir piggare på hemvägen och för att förhindra att man får känslan av att hästen skenar så skulle jag bara skritta på hemvägen tills jag kände mig säker.
– 
Trafikerad väg. I den mån det går skulle jag undvika alla typer av störningsmoment (bilar, motionsspår, broar eller andra saker som kan verka skrämmande eller komma plötsligt)

Det viktigaste är att du tar det i din takt. Låt det ta tid, stressa inte och pressa inte dig själv för hårt. Ta inga onödiga risker. Lägg upp en plan med ett tydligt mål att ”i slutet av denna vecka ska jag kunna skritta dit eller dit med sällskap på marken”. Eller ”om 2 veckor ska jag kunna skritta den här rundan utan sällskap alls”.

Lycka till! 

blogstats trackingpixel

18 reaktion på “Att rida ut själv

 1. När jag har hjälpt min granne med unghästarna så har hon suttit på en trygg storhäst och jag suttit på unghästarna. Då har hon haft dom som handhäst och händer det något håller hon koll. Då har unghästen tryggheten hos den stora hästen ändå :)

 2. Sv. Ja jag tyckte det var bra av henne för att vara första gången 😀

  Jobbar som både och! Är ridlärare 1 dag i veckan just nu, tidigare var det två dagar. Sen jobbar jag i stallet fyra dagar i veckan :) trivs toppen! Har varit på den ridskolan i 16 år snart, från då jag började rida tills nu då jag jobbar där!

  • ja det kan man ju börja med, att rida själv i ridhus/på ridbana och när det känns bra så kan man ta steget att börja rida ut :)

 3. Grymt! Tack så mycket!
  Vi har vart ute några gånger och det är liksom inga problem.. bara mitt psyke som det är fel på nu när jag blivit gammal 😉

  • haha ja det brukar vara så, att ju äldre man blir desto räddare och mer försiktig blir man :) det är nog för att man har hunnit se så många olyckor så att man har blivit mer medveten om vad som faktiskt KAN hända..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>