Hundfoder

hundfoderFör ett par veckor sedan så var vi på jakt efter ett nytt foder till Amber. Hon är verkligen inte lätt att hitta ett bra foder till då hon är så extremt kräsen. Hon har fått prova det ena kvalitetsfodret efter det andra och hon har ratat dom alla. Den senaste tiden så har hon ätit ett foder från Axess, ett skitfoder om man läser innehållsförteckningen, men ändå ett foder som hon faktiskt åt så mycket som hon borde utav. Hon har hela tiden varit pigg, fin i hullet och i pälsen så fodret verkar inte ha påverkat henne negativt men jag ville ändå byta ut det mot ett foder med bättre innehåll.

Jag har frågat många ”experter” inom området och Amber har vägrat äta alla de foder som vi har blivit rekommenderade för känsliga hundar.. Så vad gör man då? Jo man googlar. Och det här med foder är verkligen en hel vetenskap. Alla sidor säger olika vad man bör ha och inte ha i sitt hundfoder. Ett foder som rekommenderas av en skulle en annan aldrig någonsin kunna ge till sin hund.

Man måste verkligen tänka på individen. Ett foder som passar en hund bra, kommer kanske inte passa nästa lika bra. Hundarna behöver olika och dom tycker om olika. Men man måste låta hunden få bestämma och inte du som ägare. DU kan inte tala om för hunden vad den tycker om eller att DU bestämmer dig för ”jag kommer aldrig köpa ett annat märke än detta”, det funkar inte så.

Efter lite googlande så trodde jag att jag hade hittat fodret för Amber, ett foder från Orijen. Det har för det mesta fått bra rekommendationer, innehållsförteckningen såg till en början bra ut. Mycket kött och inget spannmål eller potatis. Men så googlade jag lite till och hittade samma produkt hos en annan återförsäljare där innehållsförteckningen såg helt annorlunda ut. Ena sidan hade verkligen skrivit en säljande innehållsförteckning där dom satte ordet ”färsk” framför flera ingredienser.. den andra sidan var väl lite mer ärlig och där visade det sig att det var olika typer av mjöl men även potatis och sötpotatis, vilket den andra sidan garanterade att denna produkt var fri ifrån..? Förtroendet för detta foder kördes i botten innan jag ens låtit Amber testa det.

orijen

Istället hittade jag ett helt annat foder som jag aldrig tidigare har hört talas om, nämligen Taste of the Wild. Ett foder som sägs försöka efterlikna hur hundarna åt i det fria, då dom inte åt spannmål eller andra konstigheter. Fodret sägs inte heller innehålla slaktavfall eller animaliska biprodukter, vilket annars är vanligt i hundfoder. Det finns att välja mellan olika smaker och också om man vill ha med eller utan potatis i. Självklart kan vi aldrig helt veta vad fodret innehåller, även om det finns en innehållsförteckning så finns det inga garantier. Men jag hoppas verkligen att hon kommer fortsätta gilla det här fodret och att hon blir ännu mer välmående. ♥

url-3url-4


Ni läsare som har hund, hur noga är ni med att kolla innehållsförteckningen på fodret? Och av ren nyfikenhet, vad ger ni för foder till er hund? :)

blogstats trackingpixel

21 reaktion på “Hundfoder

 1. Jag har ingen hund, men det är väl som med barn. Ge dom det dom tycker om så att dom får i sig den mängd dom behöver. Finns det verkligen riktigt dåligt hundfoder, ur näringssynpunkt!?

  • Ja det finns det. Det finns de foder som nästan enbart innehåller spannmål vilket inte är naturligt för hunden att äta .. :)

 2. Canagan ger vi till vår hund, spannmålsfritt, han älskar detta foder.
  Håller tummarna att hon fortsätter tycka om fodret hon nu får, verkar ju vara ett bra foder.
  /M

 3. Hoppas det fungerar med detta foder för din hund.
  Min ena hund var super kräsen som valp, han fick ha ett eget foder och det var framtaget för just papillon även om han är blandras. Han åt bara det fodret från royal canin.
  Nu är han som tur är inte lika kräsen.
  Är dock inte alls så noga att kolla innehållsförteckningen men har inte heller haft hundar som mått dåligt utan mått super, haft bra päls, tänder och så vidare=)
  Ger just nu Doggy till våra små, vilken av dem har jag ingen koll på.

 4. Nu är ju potatis inget spannmål och sötpotatis är ju egentligen en annan art än den potatis vi tänker på, (King Edward etc). Och jag tycker inte det är okej att smutskasta ett foder för att två externa företag skriver olika innehållsförteckningar. Titta istället på deras egna hemsida. Där får du den riktiga beskrivningen.

  • sv: Nu påstod jag ju faktiskt aldrig heller att det var spannmål i fodret och definitivt inte att potatis var spannmål. Jag skrev i mitt inlägg att det stod att produkten skulle vara fri från spannmål OCH potatis (vilket jag hade velat ha) men att det sedan visade sig att det ändå var potatis i.

   Jag tycker inte heller att jag smutskastade fodret, jag var bara ärlig och skrev att mitt förtroende för dem sjönk. De borde ju ändå vara måna om att rätt information står hos de olika återförsäljarna och kontinuerligt se så alla uppdaterar informationen när innehållet ändras.

   Det jag ville få fram med mitt inlägg var att man verkligen ska vara nogrann med vilket foder man ger till sin hund och att det är bra att grundligt kolla vad fodret verkligen innehåller. Många företag som inte skriver ut helt och hållet tex så skriver dom ”kyckling” fast det kanske är kycklingmjöl och det är ju två helt olika saker och i alla fall jag vill inte ha mjöl i mitt hundfoder :)

 5. Tittar du på Orijens hemsida för Senior dog http://orijen.se/dog-food/dry-dog-food/senior-dog/ så hittar jag ingenting om potatis eller sötpotatis. Utan du har blivit helt fel informerad. Ditt förtroende har sjunkt för fel företag. Företaget som gör fodret är väldigt seriösa och bra. Företaget som har gett dig fel information borde du få ett lägre förtroende för.

  Här haxxar jag Orijen Senior innehållsförteckning från deras egna hemsida, så slipper du göra ett val med helt fel information.

  INGREDIENSER
  Färskt benfritt kycklingkött (22 %), torkat kycklingkött (15 %), färsk kycklinglever (5 %), färsk hel sill (5 %), torkat kalkonkött (4 %), färskt benfritt kalkonkött (3 %), färsk kalkonlever (3 %), färska hela ägg (3 %), färsk benfri gös (3 %), färsk hel lax (3 %), färsk kycklinghjärta (3 %), kycklingbrosk (3 %), torkad sill (3 %), torkad lax (3 %), ärtfibrer, kycklingleverolja (2 %), röda linser, gröna ärtor, gröna linser, soltorkad alfalfa, jams, kikärtor, pumpa, butternutsquash, spenat, morötter, Red Deliciousäpplen, Bartlettpäron, tranbär, blåbär, kelp, lakritsrot, angelikarot, bockhornsklöver, ringblomma, söt fänkål, pepparmyntsblad, kamomill, maskros, sommarkyndel, rosmarin.

  • sv: Jag har varit inne på Orijens hemsida själv och jag har dessutom varit kontakt med dom angående detta för jag ville få klarhet i det. Grejen är ju att tittar man bara på återförsäljare, så vet man ju inte vilken information som är rätt och fel och det är DET som som jag syftar på är bra att kolla upp om man är osäker vilket jag blev i detta fall. Sedan undrar jag ju också om jag går in i nämnd butik och ber om hjälp så vill jag ju vara säker på att personalen har senaste information och säger rätt om man står där och ska till att välja.

   Du hetsar upp dig för mycket :)
   Jag var som sagt i kontakt med företaget och efter det valde jag att ändå inte köpa deras foder.

   • Tyvärr framgick ju inte det i ditt inlägg och jag uppfattade det som att du gjorde ditt beslut utefter helt fel information. I våra butiker som jag varit inne i så har butikerna haft faktablad från Orijen där all information står. Annars finns ju innehållsförteckningen på själva paketet. Kanske hetsade upp mig lite väl, men det lät som du i stort sätt sket i Orjien och märket sjönk i dina ögon för att butiker varit slarviga med rätt information.

    Vad sa företaget om detta missvisande av deras näringsinnehåll?

    • Sv. Nej det framgick inte i mitt inlägg för inläggets syfte var något helt annat. Nämligen att det är viktigt att titta innehållsförteckningen och vara noga med valet av foder till sin hund. Många har fruktansvärt dålig koll dels på vad fodret innehåller men också på vad just deras hund behöver.

     Företaget berättade vilken innehållsförteckning som stämde och sa att de andra inte hade uppdaterat informationen på hemsidan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>